optometria3

Optometrist

Știm că pentru mulți pacienți poate fi neclară diferența dintre o consultație optometrică și una oftalmologică, de aceea ne-am propus să venim cu câteva lămuriri și să vă explicăm deosebirile dintre un oftalmolog, optometrist și optician: ce roluri și responsabilități are fiecare.

Oftalmologul este cadrul medical ce a urmat facultatea de medicină și un rezidențiat în specialitatea oftalmologie, care consultă pacienții și stabilește un diagnostic corect cu scopul de a trata afecțiunile oculare. Totodată, acesta poate efectua intervenții chirurgicale.

Responsabilitățile medicului oftalmolog:

  • Realizează un control complet: examenul clinic obiectiv, refractometrie, determinarea acuității vizuale, biomicroscopie, examinare FO (fund de ochi), măsurarea tensiunii intraoculare, testarea vederii binocuare, Cover Test, retinofotografie, examinarea vederii stereoscopice, testarea motilității oculare, măsurarea acomodației.
  • Prescrie rețete medicamentoase, ochelari de vedere și lentile de contact.
  • Realizează intervenții chirurgicale.

Optometristul nu a urmat facultatea de medicină, ci o specializare în știința optometriei. Cuvântul „optometrie” este compus din termenii „opsis” = vedere și „metron” = a măsura, care provin din limba greacă veche. Așadar, optometria se ocupă cu cercetarea și măsurarea defectelor de vedere, precum și cu corectarea sau compensarea lor. Optometristul poate diagnostica, prescrie și adapta lentile de ochelari și lentile de contact. Scopul acestuia este să corecteze defectele de vedere sau viciile de refracție precum hipermetropia, miopia, astigmatismul sau presbiopia. Cea mai mare parte din activitățile unui optometrist sunt testarea vederii și determinarea dioptriilor corecte.

Responsabilitățile optometristului:

  • Examinează pacientul și îi verifică vederea pentru a diagnostțica posibile vicii de refracție, prin teste specifice care să determine dioptriile finale.
  • Folosește aparate specializate precum refractometrul și testează acuitatea vizuală la optotip pentru a depista viciile de refracție.
  • Prescrie ochelari sau lentile de contact cu anumite dioptrii, pentru a corecta vederea pacientului.

Opticianul este tehnicianul specializat în a proiecta, verifica și perfecționa ramele și lentilele ochelarilor, lentilele de contact sau alte dispozitive menite să corecteze vederea. Opticienii sunt cei care pun în practică ceea ce au prescris oftalmologii și optometriștii. Ei determină specificațiile diferitelor aparate oftalmice care vor oferi corecția necesară.

Responsabilitățile opticianului:

  • Se ocupă de tot procesul de montaj al ochelarilor, conform cerințelor optometristului sau medicului oftalmolog și în funcție de nevoile pacientului.
  • Oferă consultanță în alegerea ramelor pentru ochelari.

În concluzie, medicul oftalmolog diagnostichează patologiile oculare și ajută pacienții cu probleme de vedere severe să își recapete sănătatea fie prin tratament medicamentos, fie prin intervenții chirurgicale. Pe plan secund oferă și consultații de prescriere ochelari sau lentile.

Optometristul este specializat în calculul dioptriilor necesare pentru corectarea vederii și pentru a face recomandările de ochelari sau lentile de contact. În cazul în care observă o posibilă anomalie a globului ocular, optometristul îl direcționează pe pacient la medicul oftalmolog pentru un diagnostic complet.

Opticianul pune în practică ceea ce a prescris medicul oftalmolog sau optometristul.

Dacă vă confruntați cu o problemă oculară, este nevoie să vă adresați de urgență la medicul oftalmolog. Dacă vreți să vă schimbați ochelarii de vedere, apelați cu încredere la un optometrist.

optometria2 optometria4 optometria3 optometria-befor
optometria2 parodontoz4 optometria3 optometria-befor

întrebări frecvente

Dacă nu ai fost până acum la o consultație optometrică, îți vom explica ce presupune testarea vederii și la ce să te aștepți:

  • Consultația durează, de obicei, între 15 și 30 de minute;
  • La început, vei avea o discuție cu optometristul despre motivul pentru care te afli la consult, simptome oculare pe care le-ai avut în ultimul timp etc.;
  • Specialistul îți va măsura automat dioptriile cu un aparat neinvaziv și care nu provoacă disconfort.
  • Îți va spune, pas cu pas, tot ce trebuie să faci; Pentru testarea acuității vizuale și stabilirea dioptriilor, dacă este cazul, vei citi cu voce tare litere și cifre de pe un panou;
  • Optometristul te poate ajuta cu sfaturi pentru îngrijirea ochelarilor, igienizarea și aplicarea lentilelor de contact, relaxarea vederii când lucrezi multe ore la calculator etc.

Dacă vezi încețoșat de aproape, la depărtare sau intermediar, optometristul îți va prescrie ochelari de vedere potriviți pentru tine, în funcție de defectul de vedere și de nevoile tale:

  • Ochelarii cu lentile monofocale corectează miopia (dioptrii cu minus) și hipermetropia (dioptrii cu plus);
  • Cei progresivi sunt utili pentru prezbiopie – oferă o vedere bună de aproape, la depărtare și la distanțe intermediare;
  • Astigmatismul este corectat cu ochelari cu lentile cilindrice, personalizate în funcție de valorile pentru cilindru (CIL) și AX.

Chiar dacă nu ai probleme de vedere, este recomandat să mergi periodic la consultații optometrice de rutină. În acest fel, poți descoperi precoce afecțiunile oculare care nu au manifestări evidente sau sunt asimptomatice.

Dacă porți ochelari de vedere sau lentile de contact și dioptriile tale se modifică, trebuie să refaci consultul optometric după 6-12 luni. Vei obține o nouă prescripție optometrică, astfel încât afecțiunea oculară să fie corectată eficient și tu să vezi cât mai bine.

În schimb, dacă dioptriile tale s-au stabilizat, te poți programa la consultații optometrice la fiecare 2-3 ani, pentru testarea vederii. De asemenea, tratamentele aplicate lentilelor își diminuează din eficiență cu trecerea timpului, iar suprafața acestora se poate zgâria și degrada. Din aceste motive, ochelarii trebuie reînnoiți periodic.

Vino în showroomurile Lensa pentru consultații optometrice gratuite și beneficiază de recomandările unui specialist. Alege cele mai bune metode de corecție a vederii tale și ai grijă de sănătatea și confortul ochilor tăi!

.