Kirk original
Este recomandat ca fiecare persoană să efectueze consultații oftalmologice periodice și complete, mai ales că multe boli oculare sunt asimptomatice.
După vârsta de 50 de ani, este recomandat ca aceste consultații oftalmologice să fie făcute mai frecvent, întrucât apar bolile legate de vârstă: cataracta, glaucom, degenerescența maculară etc.
Având medici oftalmologi cu o bogată experiență și pregătire profesională și fiind dotată cu echipamente de ultimă generație, Punct de Vedere pune la dispoziție o gamă completă de servicii medicale oftalmologice, de cea mai bună calitate.
Examenul clinic local
Examenul clinic local face parte din orice examinare oftalmologică de rutină, oferind elemente de mare valoare pentru orientarea investigațiilor paraclinice și a diagnosticului:
Măsurarea acuității vizuale
Este cel mai important și mai ușor de efectuat test de evaluare a funcției vizuale.
Acuitatea vizuală reprezintă capacitatea ochiului de a percepe forma, conturul, mărimea și detaliile elementelor din spațiu.
Determinarea acuității vizuale se face atât pentru distanță cât și pentru aproape, cu ajutorul optotipului.
Optotipul este un panou iluminat electric pentru a asigura o iluminare uniformă, care prezintă cifre și litere pe mai multe rânduri, de mărimi diferite, ce scad progresiv în mărime de sus în jos.
Pentru copii testele conțin imagini ușor de recunscut (obiecte sau animale).
Măsurarea acuității vizuale se face la un singur ochi (monocular), ochiul opus fiind acoperit cu o lentilă mată.
La început acuitatea vizuală este măsurată fară lentilă de corecție, apoi lentilele vor fi schimbate succesiv în rama de probă.
Pentru măsurarea acuității vizuale la citit se va utiliza un test de aproape, numit proxotip.
Determinarea acuității vizuale la aproape se face întâi monocular apoi binocular.
În urma examinării se poate constata o scădere a acuității vizuale, în acest caz sunt necesare examene complementare pentru depistarea cauzelor, acestea fiind:
Examenul fundului de ochi
Este o metodă care permite vizualizarea retinei și a vaselor sale, precum și eventualele modificări prezente la acest nivel.
Acest examen este indicat în cadrul orcărei consultații oftalmologice de rutină
Examinare fundului de ochi se poate efectua prin 3 metode:
Biomicroscopia
Biomicroscopia este o metodă de examinare microscopică a polului anterior, a corpului vitros și a retinei.
Biomicroscopul este un instrument esențial în diagnosticarea afecțiunilor oculare. Prin această examinare se pot examina toate structurile ochiului.
Examenul biomicroscopic permite observarea celor mai fine modificări ale structurilor oculare acestea fiind:
Oftalmologia directă
In oftalmologia directă se folosesc oftalmoscoape electrice care reproduc o imagine dreaptă a fundului de ochi aproximativ de 16 ori mai mare.
Oftalmologia indirectă
Aceasta oferă o imagine de ansamblu a fundului de ochi răsturnată și marită de 4 ori.
Oftalmologia directă este cel mai indicat test oftalmologic pentru diagnosticarea și urmărirea pacienților cu dezlipire de retină.
Oftalmologia directă este foarte utilă pentru vizualizarea și diagnosticarea periferiei retiniene.
Oftalmologia directă se poate efectua și pe o pupilă nedilatată, însă rezultatele optime se obțin pe o pupilă dilatată.
Miopia
Este viciul de refracție în care razele de lumină se unesc într-un punct în fața retinei, constă în dificultatea de a distinge obiectele aflate la distanță și se notează cu semnul “-” (minus). Miopia este una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează vederea clară. Din păcate această afecțiune nu poate fi prevenită, însă poate fi corectată prin purtarea de ochelari de vedere sau lentile de contact și tratată prin intervenții chirurgicale cu laser sau implant de cristalin artificial.
Emetropia
Este cazul în care razele de lumină receptate de ochi se unesc într-un punct situat pe retină și este caracteristică ochiului cu vedere normală.
Hipermetropia
Este situația în care razele de lumină se unesc într-un punct aflat în spatele retinei, se manifestă prin dificultatea distingerii obiectelor aflate aproape și se notează cu semnul “+”. Deși defectele cristalinului ce sunt răspunzătoare pentru acest viciu de refracție sunt prezente încă de la naștere, hipermetropia se manifestă treptat, o dată cu înaintarea în vârstă, când ochiul pierde din capacitatea de acomodare, deci din capacitatea de corecție.
Tonometria
Tonometria permite măsurarea presiunii intraoculare prin înregistrarea rezistenței corneei la presiune.
Tonometria evidențiază creșterea tensiunii oculare, semnal intâlnit frecvent la pacienții cu glaucom.
Măsurarea presiunii oculare face parte din orice consultație oftalmologică de rutină însă se efectuează și pentru monitorizarea răspunsului la tratament în cazul pacienților cu glaucom.
Măsurarea tensiunii oculare face parte din orice consultație oftalmologică de rutină dar se efectuează și pentru monitorizarea și depistarea pacienților cu glaucom.
Gonioscopia
Gonioscopia este o metodă fundamentală de examinare care permite observarea unghiului camerular și observarea anumitor modificări ale acestuia.
Gonioscopia este o metodă folosită la pacienții cu suspiciune de glaucom dar și celor care au un diagnostic cert.
Gonioscopia mai este indicată și în cazul pacienților cu hipertonie oculară.
Perimetria
Perimetria implică evaluarea câmpului vizual cu diagnosticarea precoce a afecțiunilor nervului optic și a glaucomului.
Perimetria mai este utilizată și în diagnosticarea pacienților cu afecțiuni ale nervului optic și afecțiuni retiniene.
Examinarea câmpului vizual se face cu ajutorul unor echipamente numite perimetre care măsoară sensibilitatea la lumină pentru fiecare arie a ochiului examinat.
Rezultatele sunt afișate sub forma unei diagrame, aceasta oferind informații exacte asupra modificării câmpului vizual.
Perimetria poate identifica anumite patologii cum ar fi amputări ale câmpului vizual, apărute în caz de glaucom, dezlipire de retină, atrofie oculară, retinopatie pigmentară.
Îngustarea câmpului vizual afectează calitatea vieții provocând probleme de orientare sau chiar accidente.
Dacă nu ai fost până acum la o consultație optometrică, îți vom explica ce presupune testarea vederii și la ce să te aștepți:
Dacă vezi încețoșat de aproape, la depărtare sau intermediar, optometristul îți va prescrie ochelari de vedere potriviți pentru tine, în funcție de defectul de vedere și de nevoile tale:
Chiar dacă nu ai probleme de vedere, este recomandat să mergi periodic la consultații optometrice de rutină. În acest fel, poți descoperi precoce afecțiunile oculare care nu au manifestări evidente sau sunt asimptomatice.
Dacă porți ochelari de vedere sau lentile de contact și dioptriile tale se modifică, trebuie să refaci consultul optometric după 6-12 luni. Vei obține o nouă prescripție optometrică, astfel încât afecțiunea oculară să fie corectată eficient și tu să vezi cât mai bine.
În schimb, dacă dioptriile tale s-au stabilizat, te poți programa la consultații optometrice la fiecare 2-3 ani, pentru testarea vederii. De asemenea, tratamentele aplicate lentilelor își diminuează din eficiență cu trecerea timpului, iar suprafața acestora se poate zgâria și degrada. Din aceste motive, ochelarii trebuie reînnoiți periodic.
Vino în showroomurile Lensa pentru consultații optometrice gratuite și beneficiază de recomandările unui specialist. Alege cele mai bune metode de corecție a vederii tale și ai grijă de sănătatea și confortul ochilor tăi!