Kirk original
Oftalmologia este ramura medicinei care se ocupă cu anatomia, fiziologia, tratamentul și chirurgia ochilor, inclusiv zonele adiacente. În timp ce oftalmologia este o disciplină bine definită în medicină, exista si sub-specialități ale acesteia, cele mai comune fiind următoarele:
Oftalmologii sunt diferiți de optometriști și opticieni. Optometriștii sunt autorizați să practice optometria (nu medicina), care implică examinarea ochiului numai în scopul diagnosticării anomaliilor vederii și prescrierea de lentile corective. Un optician, pe de altă parte, are abilități tehnice pentru a verifica și a monta lentilele și ramele de ochelari. Cunoștințele și expertiza lor cu privire la îngrijirea și tratamentul ochilor sunt limitate în comparație cu oftalmologii.
Printre afecțiunile comune tratate de oftalmologi se numără:
Este recomandat sa apelezi la un oftalmolog dacă ai factori de risc pentru boli oculare sau te confrunți cu oricare dintre simptomele de mai jos:
Adulților cu vârsta peste 40 de ani li se recomandă să consulte un oftalmolog pentru screening-ul de rutină al bolilor oculare, chiar dacă nu se observă niciun simptom.
O persoană poate avea nevoie de îngrijiri de urgență de la un oftalmolog dacă simptomele sale includ:
De asemenea, o persoană poate primi o trimitere la un oftalmolog dacă are afecțiuni sau factori care pot crește riscul de afecțiuni oculare, cum ar fi:
În timpul consultatiei de oftalmologie, medicul va adresa o serie de întrebări pacientului cu privire la simptomele actuale și istoricul medical. Oftalmologul va examina apoi ochii în funcție de următorii factori:
În funcție de simptomele pacientului și de rezultatele analizelor, medicul oftalmolog va decide care este cel mai potrivit tratament pentru a îmbunătăți funcția ochilor sau pentru a preveni agravarea simptomelor actuale. Printre posibilele tratamente pentru afecțiunile oculare se numără ochelarii de vedere sau lentilele de contact pentru corectarea vederii și medicamentele, cum ar fi pastilele sau picăturile pentru ochi. Problemele avansate ale ochilor vor necesita o intervenție chirurgicală cu laser sau alte proceduri de tratament chirurgical. În unele cazuri, este posibil ca pacientul să fie îndrumat către un alt specialist pentru investigații suplimentare.
Dacă nu ai fost până acum la o consultație optometrică, îți vom explica ce presupune testarea vederii și la ce să te aștepți:
Dacă vezi încețoșat de aproape, la depărtare sau intermediar, optometristul îți va prescrie ochelari de vedere potriviți pentru tine, în funcție de defectul de vedere și de nevoile tale:
Chiar dacă nu ai probleme de vedere, este recomandat să mergi periodic la consultații optometrice de rutină. În acest fel, poți descoperi precoce afecțiunile oculare care nu au manifestări evidente sau sunt asimptomatice.
Dacă porți ochelari de vedere sau lentile de contact și dioptriile tale se modifică, trebuie să refaci consultul optometric după 6-12 luni. Vei obține o nouă prescripție optometrică, astfel încât afecțiunea oculară să fie corectată eficient și tu să vezi cât mai bine.
În schimb, dacă dioptriile tale s-au stabilizat, te poți programa la consultații optometrice la fiecare 2-3 ani, pentru testarea vederii. De asemenea, tratamentele aplicate lentilelor își diminuează din eficiență cu trecerea timpului, iar suprafața acestora se poate zgâria și degrada. Din aceste motive, ochelarii trebuie reînnoiți periodic.
Vino în showroomurile Lensa pentru consultații optometrice gratuite și beneficiază de recomandările unui specialist. Alege cele mai bune metode de corecție a vederii tale și ai grijă de sănătatea și confortul ochilor tăi!